top of page

TARIM ve TADIM TURİZMİ

Urla'nın Tarım ve Tadım Turizmini Keşfedin

Semavi dinlerin adını kutsadığı zeytin aÄŸacı ile, yine aynı kutsallığı taşıyan incir aÄŸacını Urla’da yan yana göreceksiniz. Her zeytinliÄŸin bir incir aÄŸacına sahip olduÄŸunu biliyor muydunuz? Tarih öncesinden beri bu coÄŸrafyada var olan ve dünyada medeniyetler kuran meyveler olarak bilinen üzüm, incir ve zeytin aÄŸaçlarını Urla’nın her yerinde bir arada bulabilirsiniz. DoÄŸanın cömert davrandığı Urla, sahip olduÄŸu zeytin aÄŸaçları ve tarihte bilinen ilk zeytinyağı iÅŸliÄŸi ile İskele’de sizi bekliyor.

 

Urla’da zeytin, belki de ülkede yetiÅŸen diÄŸer zeytin türleri içinde en yaÄŸlı olanıdır. Ayrıca, sadece Urla’dan baÅŸlayan ve Karaburun’a uzanan dar bir bölgede, dalında olgunlaÅŸan ve ‘’hurma’’ adı verilen bir tür bulunmaktadır. Bölgedeki özel atmosfer koÅŸulları sayesinde ve zeytin hasadının orta dönemlerinde görülen bu doÄŸal olay sayesinde, dalından kopardığınız bir zeytin tanesini afiyetle yiyebilirsiniz.


 

Günümüzden 2600 yıl önce Urla Limantepe’den tüm Akdeniz Havzası’na Kiklad kayıklarıyla seramik amforalarda taşınan zeytinyağı ve ÅŸarap, bugün bu büyük tarihi mirasın bilincinde olan kıymetli üreticilerimiz tarafından yurtiçi ve yurtdışında Urla’nın adı layık olduÄŸu yerlere çıkartılıyor.


Bugün neredeyse ülkemizin tüm enginar ihtiyacını karşılayan Urla, sahip olduÄŸu bu mucizevi bitkiyi geniÅŸ mutfak kültürünün içinde çeÅŸitlendirmektedir. Dolayısıyla, sadece festival sırasında deÄŸil her gün, Urla’daki herhangi bir öÄŸününüzde enginarla karşılaÅŸmanız çok normaldir.


Nerenciye bahçelerinin bereketli ürünleri ile neredeyse her zeytinliÄŸin sınırlarında dikilmiÅŸ nar aÄŸaçlarının bolluÄŸunun ve lezzetlerinin tadına bakmak için de Urla’da olmalısınız.

01. Urla BaÄŸ Yolu

Antik çaÄŸlardan günümüze, bölge adını ÅŸarapçılıkla duyurmuÅŸ, İyonlar, Persler, Romalılar ve son olarak Türkler tarafından eÅŸsiz ve vazgeçilmez kabul edilmiÅŸtir. Türkiye’de baÄŸcılık dendiÄŸinde akla ilk gelen yerlerden biridir Urla.

 

Urla BaÄŸ Yolu’nun verimli baÄŸlarında uluslararası ÅŸaraplık üzümlerden Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah (Åžiraz), Chardonnay, Alicante Bouchet, Sangiovese, Nero d’Avola; yerel ÅŸaraplık üzümlerden, BoÄŸazkere, Bornova Misketi ve Sultaniye üzümleri yetiÅŸtirilir. Bu zengin mirasın bugünkü temsilcileri kazandıkları baÅŸarılarla adlarını ÅŸarap dünyasına duyururken, Urla’nın antik üzümlerinden Urla Karası, Gaydura ve Foça Karasıyla üretilen ilk kırmızı ÅŸaraplara imzalarını atmakta, ÅŸarap dünyasının yeni hibrid üzümleri ile bölgenin adını öne çıkarmaktadırlar. Yeni teknolojik üretim sistemleri, gece hasatları ve diÄŸer yenilikleriyle üreticilerimiz uluslararası yarışmalarda pek çok ödül almaktalar.


Urla BaÄŸ Yolu olarak; geçmiÅŸin geleceÄŸe taşındığı bu kasabada sizleri aramızda görmekten ve doÄŸanın bizlere sunduÄŸu mucizeleri sizlerle paylaÅŸmaktan mutluluk duyacağız.

02. Zeytin Rotası

Evliya Çelebi’nin hurma zeytinini övdüÄŸü Urla, tarihe ve engin bir zeytinyağı bilgi birikimine ÅŸahitlik eden anıt zeytin aÄŸaçları ile Urla! Konu Zeytin ve zeytinyağı olunca Urla üzerine söylenecek çok ÅŸey var:


Limantepe kazılarında, M.Ö. 3000’den kalma zeytin tanelerini ezmek için kullanılan küçük el havanları, öÄŸütme taÅŸları, zeytinyağını karasudan ayrıştırmaya yarayan seramik kaplar ve daha sonraki dönemlere ait zeytinyağı depoları ile baÅŸlar Urla’da zeytinin serüveni. Klazomenai zeytinyağı iÅŸliÄŸi M.Ö. 6. yüzyıldan günümüze kadar etkisi sürecek zeytinyağı iÅŸleme teknolojisindeki önemli yeniliklere öncülük eden ve birçok ilke imza atan Urla’nın en deÄŸerli tarihi mirasıdır.
 

İnsanoÄŸlu, dalında iken bu kadar acı olan bir meyveyi aslında nasıl olmuÅŸ da yemeyi akıl etmiÅŸtir? Bir görüÅŸe göre bu sorunun yanıtı sadece Urla Yarımadası’nın yerli zeytin cinsi olan Erkence AÄŸacı ve onun meyvesi olan hurma zeytininde gizlidir. Yarımadaya denizden esen rüzgârların taşıdığı bir çeÅŸit mantarın etkisiyle, Erkence zeytin aÄŸacı üzerindeki zeytinleri dalında olgunlaÅŸtırması ile zeytin taneleri daha dalındayken, yörenin çevresel koÅŸullarının yardımıyla tatlanır ve yenilebilir hale gelir. Zeytin tanesinin rengi siyahtan sarımsı kahverengine döner, tane buruÅŸur ve koyu renkli bir hurma tanesine benzer. Dünyada sadece bu bölgede gözlemlenen bu gizemli dönüÅŸüm, insanoÄŸlunun bu acı meyvenin yenebilir olduÄŸunu keÅŸfetmesi ve zamanla onun yağını iÅŸlemesi ile sonuçlanmış olduÄŸu savını güçlendirir.
 

Urla’da gezerken, bölgemizin tarihini kıvrımlarına gizlemiÅŸ, sanat eseri edasındaki anıt Erkence Zeytin AÄŸaçlarına gözünüz takılır. Urla’nın izini Zeytin Rotasında sürebilirsiniz.


Urla’nın tarım turizmi ve gastronomi turizmi alanında Zeytin etrafında anlatacağı hikâyelerin bir parçası olmaya ve toprakla yeniden buluÅŸacağınız gerçek deneyimler yaÅŸamaya davetlisiniz.

GOURME TURİZM

Urla'nın Gourme Turizmini KeÅŸfedin

Ülkemizin her yeri kendine has bir mutfak kültürü barındırır. Ege deyince, Edremit’ten Kütahya’ya, Fethiye’den Afyon Ovasına kadar çok farklı sofralarla karşılaşırız. Ama antik çaÄŸdan beri, İon kentlerinin bulunduÄŸu Kaz DaÄŸları ile Fethiye arasındaki kıyı bölgelerde mutlaka zeytinyağının hakim olduÄŸu bir mutfakla karşılaşırız. Ülkemizin bu bölgesinin ortasında da Urla bu çok eski sofra kültürünü halen yaÅŸayabileceÄŸiniz zengin tat yelpazesini misafirlerine yaÅŸatmak için bekliyor.


Mübadeleyle 100 yıl once Ege adalarından Urla ve çevresine yerleÅŸen Türklerin de katkısıyla zenginleÅŸen Urla yöresel yemekleri, çaÄŸdaÅŸ dünyanın sunduÄŸu olanaklarla birleÅŸerek, seçimi çok zor alternatifler yaratmıştır. Bu alternatifleri yaratan hünerli ÅŸeflerimizin elinden çıkan lezzetleri ancak Urla’da bulabilirsiniz.


Binlerce yıl öncesine dayanan ÅŸarap kültürünün temel bilgilerini 100 yıl once kaybeden Urla nihayet son 20 yılda yapılan baÄŸcılık ve ÅŸarap üretimi sayesinde, atalarının ayak izlerinden yürüyerek, bugün uzun emekler sonucunda ödüllü ÅŸaraplarını ÅŸiÅŸelemekte.


Ege’nin önü deniz, sırtı daÄŸ, taÅŸ, zeytin, incir, limon ve yüzlerce bitki. Yollarda yabani otları toplayıp çay, meze yapanları mı ararsınız çiçek toplayanları mı… Deniz börülcesi, radika, ebe gümeci, arap saçı, ÅŸevketi bostan, kaz ayağı, cibes otu, turp, hardal, istifno, daÄŸlama, gelincik, hodan, iÄŸnelik, kaya koruÄŸu, hangi birini saysak… Ya balıkları? çipura levrek, kalamar, orfoz, istakoz balıkları da saymakla bitmez... Öyleyse dünyanın en iyi, en çok konuÅŸulan mutfaklarından birini modern, lezzetli ve usta ÅŸeflerin elinden tatmaya hazır mısınız?


Kendine has toprak yapısı, rüzgar ve bitki örtüsüyle Urla, antik İskele Limanından Avrupa anakarasının Akdeniz’deki merkez limanlarından biri olan Marsilya’ya ÅŸarap gönderdiÄŸi iÅŸiltılı yıllarına doÄŸru emin adımlarla yürüyor.
Nefes kesen doÄŸal ortamında Urla ÅŸaraphanelerinin ödüllü ÅŸaraplarının tadına bakın. Üzüm baÄŸlarını ve ÅŸarap imalathanelerini turlayın, üzümlerin nerede yetiÅŸtirildiÄŸi ve ÅŸarabın nasıl yapıldığını deneyimleyin.

Tüm Hakları Urla Otelciler DerneÄŸi Adına Saklıdır © 2022

  • Heyecan - Beyaz Çember
  • Instagram - Beyaz Çember
bottom of page